Uppgiftsrättigheter och integritetsinställningar

Din integritet och säkerheten kring dina personuppgifter är, och kommer alltid att vara, vår högsta prioritet.

Det är därför vi har skapat ett integritetscenter för att lyfta fram några av de viktiga delarna av vår integritetspolicy och för att ge dig mer information om de rättigheter och den kontroll du har avseende dina personuppgifter.

För mer information om dina personuppgiftsrättigheter och vilka integritetsinställningar som finns tillgängliga för dig kan du kolla in våra svar på vanliga frågor nedan.

Ja, det kan du!

Du kan få en ZIP-fil med en kopia av de flesta av dina personuppgifter med hjälp av den automatiserade funktionen Ladda ned dina uppgifter i avsnittet Integritetsinställningar på din kontosida. Nedladdningen innehåller information om dina spellistor, din streamningshistorik och dina sökningar, en lista över objekt sparade i Ditt bibliotek, det antal följare du har, det antal konton du följer, namnen på de artister som du följer och dina betalnings- och prenumerationsuppgifter. Det finns mer detaljerad information om vad som ingår i samtliga filer i nedladdningen i avsnittet Förstå mina nedladdningar av personuppgifter nedan.

Om du också vill få den tekniska logginformation som vi samlar in för att tillhandahålla och felsöka Spotify-tjänsten, utökad streamningshistorik eller har en särskild dataförfrågan kan du kontakta vår kundtjänst eller skicka ett e-postmeddelande till privacy@spotify.com för att klargöra din förfrågan.

När du använder den automatiserade funktionen Ladda ned dina data får du flera filer som var och en innehåller olika typer av personuppgifter. En beskrivning av dessa uppgifter hittar du i avsnittet Förstå mina data.

Om du dessutom tagit emot en kopia av din tekniska loggdata och en utökad lyssningshistorik hittar du en fullständig beskrivning av de tillhandahållna data i filen ”Läs mig först” som levererats tillsammans med dina uppgifter. ​

Integritetsinställningar

I avsnittet Integritetsinställningar på din kontosida har du möjlighet att begränsa vilka av de följande personuppgiftskategorierna som behandlas, eller sluta tillåta att de följande kategorierna behandlas över huvud taget:

• För lyssnare på gratistjänsten – uppgifter som vi använder för att spela reklam vi tror kommer vara relevant för dig (skräddarsydd reklam).
  • För de som registrerat sig hos Spotify via Facebook eller anslutit sitt konto till Facebook. Ditt användarnamn på Facebook, din profilbild på Facebook och de Facebook-vänner som Facebook delar med oss. Det här inkluderar inte de uppgifter som krävs för att logga in via Facebook.

Meddelandeinställningar

När du skapar ett Spotify-konto är standardinställningen att du får följande meddelande via e-post och på din mobila enhet. Men du kan ändra det här när som helst i dina Meddelandeinställningar:

• Produktnyheter – information om hur du kommer igång med Spotify, information om nya funktioner och de senaste produktuppdateringarna på Spotify.
  • Nyheter och erbjudanden från Spotify – information om nyheter, kampanjer, och evenemang utvalda för dig.
  • Rekommenderad musik – information om musik vi tror att du gillar.
  • Ny musik – information om nya spår från artister du följer eller kanske skulle gilla.
  • Uppdateringar av spellistor – uppdateringar av spellistor du följer.
  • Konsertmeddelanden – uppdateringar om livekonserter med artister som du gillar på platser nära dig.
  • Artistuppdateringar – information om de artister du lyssnar på och rekommendationer för artister vi tror att du skulle gilla.

Appinställningar

I desktop-appen klickar du på pilen  i det övre högra hörnet och sedan på Inställningar för att kontrollera följande:

Anslut till Facebook

• Anslut ditt Spotify-konto till Facebook – genom att välja det här alternativet kan du logga in på Spotify med ditt Facebook-konto.

Dela dina spellistor och din aktivitet

• Visa automatiskt nya spellistor offentligt – nya spellistor du skapar görs offentliga automatiskt. Du kan stänga av det här när som helst.
  • Dölj aktivitet – om du aktiverar dold aktivitet syns inte musiken du lyssnar på bland dina senaste spelade, den publiceras inte heller i vänflödet och dina toppartister uppdateras inte. Standardinställningen är att dold aktivitet inte är aktiverad.
    Obs! Sessionen med dold aktivitet avslutas när du startar om Spotify eller efter en lång period av inaktivitet.
  • Publicera aktivitet – din lyssningsaktivitet publiceras i vänflödet. Du kan stänga av det här när som helst.
  • Visa mina nyligen spelade artister – dina nyligen spelade artister görs automatiskt offentliga. Du kan avaktivera det här när som helst.

Om du gör det förhindrar du att Spotify hämtar ditt användarnamn på Facebook, din profilbild på Facebook och dina vänner på Facebook.

Men vi behandlar ändå uppgifter som är nödvändiga för att du ska kunna fortsätta logga in på Spotify med ditt Facebook-konto.  Om du registrerat dig för Spotify via Facebook eller anslutit ditt konto till Facebook inkluderar det den e-postadress, det födelsedatum och den könsidentitet som är registrerad hos Facebook.

Om du gör det förhindrar du att Spotify skräddarsyr din reklamupplevelse baserat på uppgifter från tredje part. Det här minskar inte antalet reklamavbrott du upplever genom gratistjänsten, men det betyder att du kanske ser och hör reklam som inte är lika relevant för dig.

Spotify behöver behandla vissa personuppgifter för att kunna erbjuda dig Spotify-tjänsten. För att radera alla personuppgifter behöver du avsluta ditt konto.

Du kan styra behandlingen av vissa uppgiftskategorier från din kontosida eller direkt från Spotify-appen (se ”Hur styr jag vilka av mina personuppgifter som behandlas?” ovan för mer information).

Om du vill föra över dina personuppgifter från Spotify till en annan tjänst kan du ladda ned en kopia av dem i ett maskinläsbart format från avsnittet Integritetsinställningar på din kontosida. Den här sidan innehåller också instruktioner för hur du kommer åt dina uppgifter och en sammanfattning av de uppgiftskategorier som du kan förvänta dig att få.

Du kan uppdatera din personliga information i avsnittet Redigera profil på din kontosida.

Senast uppdaterad: 15 juni 2021