Normalisatie van geluidssterkte

Audio wordt met verschillende geluidssterkten bij ons aangeleverd.

Door middel van normalisatie van de geluidssterkte brengen we zacht klinkende en hard klinkende nummers in evenwicht, zodat een meer evenwichtige, uniforme ervaring ontstaat.

Opmerking: de web player en apparaten van derden (zoals luidsprekers en tv's) gebruiken geen normalisatie van geluidssterkte.

Hoe we de geluidssterkte aanpassen

We passen nummers aan tot -14 dB LUFS, volgens de standaard ITU 1770 (International Telecommunication Union).

• We normaliseren een heel album in één keer, zodat de compensatie hetzelfde blijft voor alle nummers. Dit betekent dat de zachtere nummers net zo zacht zullen klinken als je voor ogen had.
  • We passen individuele nummers aan bij een album op shuffle en als er naar nummers van meerdere albums wordt geluisterd (bijvoorbeeld als je naar een playlist luistert).

Compensatie voor positieve of negatieve gain wordt toegepast op een nummer terwijl het wordt afgespeeld.

• Negatieve gain wordt toegepast op hardere nummers, zodat de geluidssterkte op -14 dB LUFS komt. Dit proces verlaagt het volume alleen ten opzicht tot het origineel; er ontstaat geen extra vervorming.
  • Positieve gain wordt toegepast op zachtere nummers, zodat de geluidssterkte op -14 dB LUFS komt. We houden rekening met de headroom van het nummer en laten 1 dB headroom over voor coderingen met verlies om de audiokwaliteit te behouden.
    Voorbeeld: als de geluidssterkte van een nummer -20 dB LUFS is en het True Peak-maximum is -5 dB FS, verhogen we het nummer slechts tot -16 dB LUFS.

Premium-luisteraars kunnen in de app ook een volume-normalisatieniveau kiezen in de app-instellingen ter compensatie van een lawaaiige of stille omgeving

• Luid : -11 dB LUFS
    Opmerking: we stellen dit niveau in ongeacht de maximale True Peak. We passen een limiter toe om vervorming en clipping in zachte dynamische nummers te voorkomen. De limiter wordt ingesteld op -1 dB (samplewaarden) met een 5 ms attacktijd en 100 ms decaytijd.
  • Normaal: -14 dB LUFS
  • Stil: -19 dB LUFS

Masteringtips

Normalisatie van geluidssterkte betekent dat we je nummer niet altijd op de sterkte afspelen waarop het is gemasterd.

• Mik bij de geluidssterkte van je master op -14 dB geïntegreerde LUFS en zorg dat hij onder -1 dB TP (True Peak) max blijft. Dit werkt het beste met de bestandsindelingen met kwaliteitsverlies (Ogg/Vorbis en AAC) en zorgt dat er geen extra vervorming ontstaat tijdens het transcoderen.
  • Als je master een hogere geluidssterkte heeft dan -14 dB geïntegreerde LUFS, is het belangrijk om onder -2 dB TP (True Peak) te blijven om extra vervorming te voorkomen. Dit komt doordat nummers met een hogere geluidssterkte meer kunnen vervormen tijdens het transcoderingsproces.