Kun je niet vinden wat je zoekt?
Klinkt één nummer zachter dan de rest?
Door middel van normalisatie van de geluidssterkte zorgen we voor een balans tussen zacht en hard klinkende nummers, wat prettiger luistert.
We passen nummers aan tot -14 dB LUFS, volgens de standaard ITU 1770 (International Telecommunication Union).
Om deze redenen kan je muziek zachter klinken dan die van andere artiesten, of anders dan je had verwacht:
- Een heel dynamisch nummer dat tot -14 dB LUFS is gemasterd behoudt zijn piekniveaus. Als je dat vergelijkt met een luid gemasterd nummer, op -6 dB LUFS bijvoorbeeld, dan worden de pieken tot -8 dB LUFS verlaagd. De nummers worden op dezelfde waargenomen geluidssterkte afgespeeld, maar de luide delen (de 'pieken') van het meer dynamische nummer klinken dan veel harder.
- Als je je album in shuffle afspeelt, of nummers van verschillende albums luistert (bijvoorbeeld in een playlist), dan worden de nummers genormaliseerd.
- Onhoorbaar hoge frequenties in je mix kunnen ertoe leiden dat geluidssterkte-algoritmes (bijv. ITU 1770) een hogere geluidssterkte bij je nummer meten dan hoe het echt klinkt (algoritmes voor de geluidssterkte hebben geen laagdoorlaatfilter).
- Als je master erg luid is (pieken boven -2 dB), voegt de codering wat vervorming toe, wat bijdraagt aan de algehele energie van het nummer. Je hoort het misschien niet, maar het draagt bij aan de geluidssterkte.
- Als je luistert naar een niet-lineair afspeelsysteem, klinken nummers die meer energie hebben in de frequenties die je systeem versterkt luider. Het algoritme ITU 1770 weet niet welk afspeelsysteem je gebruikt en kan dus niet compenseren voor niet-lineaire versterking.
Vergelijkbare artikelen
Was dit artikel nuttig?