Aktywacja subskrypcji

Dzięki subskrypcjom możesz pobierać od odbiorców opłaty za treści publikowane zarówno w aplikacji Spotify (treści audio i wideo), jak i na innych platformach (tylko treści audio).

Aby aktywować subskrypcje, musisz opublikować co najmniej 2 odcinki i zgromadzić co najmniej 100 odbiorców, którzy odtworzyli Twoje treści w Spotify w ciągu ostatnich 30 dni.

Uwaga: aktywowanie i zarządzanie subskrypcjami jest możliwe wyłącznie w Spotify for Creators w przeglądarce.

Subskrypcje są obecnie dostępne dla twórców i fanów w następujących krajach:

Kontynent

Kraj lub region

Azja

Hongkong, Singapur

Europa

Austria, Belgia, Bułgaria, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Łotwa, Luksemburg, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Wielka Brytania, Włochy

Ameryka Północna

Kanada, Stany Zjednoczone

Oceania

Australia, Nowa Zelandia

Jeżeli chcesz wykupić subskrypcję programu jako słuchacz, zapoznaj się z treścią tego artykułu.

Aktywacja subskrypcji

  1. Przejdź do zakładki Subskrypcje
  2. Jeśli spełniasz wymagania, możesz wpisać miesięczną cenę, wybrać rodzaj oferowanych treści i zaakceptować warunki.
  3. Zarejestruj się na platformie Stripe. Jeśli masz już konto Stripe, możesz go użyć lub założyć nowe.
  4. Zaznacz pola przy odcinkach, które mają być dostępne tylko dla subskrybentów, i kliknij przycisk Dalej.
  5. Kliknij Rozpocznij.

Zarządzanie odcinkami w subskrypcji

Po aktywowaniu subskrypcji możesz zdecydować, że dowolne obecne lub następne odcinki będą dostępne tylko dla słuchaczy posiadających subskrypcję, korzystając z ustawień na stronie Odcinki lub Opcje odcinka.

Aby oznaczyć nowy odcinek jako dostępny tylko w subskrypcji, wykonaj poniższe czynności:

  1. Utwórz odcinek w standardowy sposób.
  2. Przejdź do kroku Zarabianie i włącz opcję Tylko dla subskrybentów.

Możesz też znieść ograniczenie dostępu do odcinka tylko dla subskrybentów:

  1. Znajdź stronę Odcinki, a następnie wybierz odcinek, którym chcesz zarządzać.
  2. Na stronie Opcje odcinka kliknij zakładkę Monetyzacja.
  3. Znajdź sekcję Subskrypcja i kliknij Edytuj.
  4. Udostępnij ten odcinek wszystkim.
  5. Kliknij Zapisz.

Zalety

Możesz zaoferować swoim subskrybentom wiele różnych korzyści.

W każdej chwili możesz zmienić te korzyści.

Korzyść

Co oferujesz

Mniej reklam

Mniej reklam w subskrypcji

Odcinki specjalne

Odcinki dostępne tylko dla uprawnionych subskrybentów

Odcinki wideo

Odcinki wideo tylko dla subskrybentów

Rozszerzone wersje odcinków

Dłuższe wersje odcinków

Pełne odcinki

Pełne odcinki dla subskrybentów i podglądy dla wszystkich odbiorców

Odcinki z wcześniejszym dostępem

Odcinki dostępne dla subskrybentów przed wszystkimi innymi

Inne

Korzyść, którą oferujesz poza Spotify

Automatyczne usuwanie reklam

Jeśli zarabiasz na reklamach, możesz zaoferować wspierającym mniej reklam wstawianych przez Spotify.

Wybierz Mniej reklam jako korzyść z subskrypcji i włącz opcję „Automatycznie usuń reklamy ze wszystkich odcinków dla subskrybentów”. Dzięki temu fani będą mogli słuchać wszystkich odcinków w Spotify bez reklam wstawianych przez Spotify for Creators. Opublikuj raz dla wszystkich, dodaj znaczniki reklam, a my automatycznie usuniemy reklamy wstawione przez Spotify for Creators dla Twoich subskrybentów.

Zarobki

Znajdź zakładkę Subskrypcje, a następnie kliknij Skuteczność, aby sprawdzić, ilu masz subskrybentów i jakie są Twoje dotychczasowe zarobki. Dane o zarobkach są podawane w USD. Cały dochód, z wyjątkiem opłat transakcyjnych, trafia do Twojej kieszeni.

Zmiana ceny subskrypcji

Możesz zmienić wysokość miesięcznej opłaty za subskrypcję, ale radzimy wziąć pod uwagę, w jaki sposób wpłynie to na Twoich obecnych subskrybentów. Niektórzy subskrybenci mogą na przykład anulować subskrypcję, jeżeli zdecydujesz się podnieść ceny. Poniżej opisujemy, co trzeba zrobić, aby zmienić cenę subskrypcji.

W zakładce Subskrypcje:

  1. Przejdź do zakładki Zarządzaj i obok aktualnej ceny kliknij Redaktor.
  2. Na ekranie Edytuj cenę podaj nową cenę.
    1. Jeżeli nie masz jeszcze subskrybentów, potwierdź zmianę ceny i kliknij Zapisz. W tym przypadku możesz zmieniać cenę tak często, jak chcesz.
    2. Jeżeli masz już subskrybentów, musisz zdecydować, czy zmiana ceny ma ich obowiązywać (czytaj dalej). W tym przypadku możesz zmieniać cenę subskrypcji raz na 90 dni.

Co warto wiedzieć przed zmianą ceny subskrypcji

Jeżeli obniżasz cenę subskrypcji:

Wszyscy obecni subskrybenci zostaną obciążeni nową, niższą kwotą przy następnym rozliczeniu. Poinformujemy ich o tej zmianie drogą e‑mailową. Strona zostanie natychmiast zaktualizowana, a wszyscy nowi subskrybenci zostaną obciążeni niższą ceną. Potwierdź jeszcze tylko zmianę ceny i gotowe.

Jeżeli podwyższasz cenę subskrypcji:

Musisz zdecydować, czy nowa cena ma obowiązywać obecnych subskrybentów.

  1. Jeśli zdecydujesz się podnieść cenę tylko dla nowych subskrybentów: wszyscy obecni subskrybenci będą nadal płacić dotychczasową cenę i nie otrzymają wiadomości e-mail, ponieważ wprowadzona zmiana ich nie dotyczy. Strona zostanie natychmiast zaktualizowana, a wszyscy nowi subskrybenci zostaną obciążeni wyższą ceną. Zapisz jeszcze tylko zmianę ceny i gotowe.
  2. Jeśli zdecydujesz się podnieść cenę dla nowych i obecnych subskrybentów: powiadomimy obecnych subskrybentów drogą e-mailową, że cena ulegnie zmianie. Damy im 30 dni na podjęcie działania, zanim nowa, wyższa cena zacznie obowiązywać (szczegóły poniżej). Strona zostanie natychmiast zaktualizowana, a wszyscy nowi subskrybenci zostaną obciążeni wyższą ceną. Zapisz jeszcze tylko zmianę ceny i gotowe.
    1. Subskrybenci przebywający w USA (z wyjątkiem stanu Nowy Jork) będą mogli zrezygnować z subskrypcji w ciągu 30 dni, jeżeli nie zgadzają się na nową cenę. W przeciwnym razie zostaną obciążeni nową, wyższą kwotą automatycznie przy rozliczeniu przypadającym po upływie tego 30‑dniowego okresu.
    2. Subskrybenci przebywający w innych krajach (z wyjątkiem stanu Nowy Jork) będą musieli zaakceptować na nową cenę w ciągu 30 dni. Jeżeli tego nie zrobią, zachowają dostęp do treści dostępnych tylko w subskrypcji do końca obecnego okresu rozliczeniowego, zanim subskrypcja ta zostanie automatycznie anulowana.

Jeżeli cena subskrypcji została zmieniona i masz teraz kilka grup subskrybentów, których obowiązują różne ceny, możesz zarządzać tymi grupami i naliczanymi opłatami w sekcji Zarządzaj zakładki Subskrypcje. Obowiązuje limit 3 różnych grup subskrybentów.

Wyłączenie funkcji subskrypcji

Jeśli chcesz całkowicie usunąć Subskrypcje:

  1. Znajdź zakładkę Subskrypcje.
  2. Wybierz sekcję Zarządzaj.
  3. Przewiń w dół do Dodatkowych ustawień.
  4. Kliknij Wyłącz obok Wyłącz subskrypcje.

Wszyscy subskrybenci będą mieć dostęp do treści przeznaczonych wyłącznie dla subskrybentów oraz wszystkich innych korzyści do końca swojego cyklu rozliczeniowego, ale potem ich subskrypcja się skończy.

Czy ten artykuł był pomocny?