Typer av Spotify-spellistor

Det finns miljontals spellistor på Spotify.

De skapas av Spotify-lyssnare runt om i världen, våra expertteam och algoritmer och är ett fantastiskt sätt att få ut din musik till miljontals potentiella fans.

Personligt anpassade spellistor

Anpassade spellistor är olika för alla lyssnare.

De skapas med algoritmer som matas med många externa och individuella faktorer, bland annat vad lyssnaren lyssnar på och när, vilka sånger hen lägger till i sina spellistor, lyssningsvanorna hos lyssnare med liknande smak och mycket mer.

För vissa anpassade spellistor påbörjar våra redigerare processen genom att välja ut det ursprungliga urvalet av låtar som algoritmen kan välja bland.

Läs mer om hur dina anpassade officiella spellistor skapas

Du ser att det är en anpassad spellista eftersom det står Spotify-logga Skapad för [användarnamn] under titeln.

Populära personligt anpassade spellistor inkluderar:

• Discover Weekly
  • Release Radar
  • Indie-mix
  • På repeat
  • Favoriter i repris
  • Happy Hits
  • Songs to Sing in the Shower

På vissa av de anpassade spellistorna står det inte Skapad för [användarnamn] under titeln:

• DJ
  • Smart Shuffle
  • Blends

Officiella spellistor

Det finns tusentals officiella spellistor. Vi signerar alla våra officiella spellistor med en Spotify‑logotyp under titeln.

De sätts ihop av våra spellisteredigerare. Våra redigerare är genre-, livsstils- och kulturspecialister med olika bakgrunder. Många spellistor har flera redigerare på olika platser så att de kan hitta musik från hela världen.

Du kan pitcha en låt från en kommande release till en av våra spellisteredigerare.

Läs om hur du pitchar musik till en spellisteredigerare

Lyssnares spellistor

Under åren som gått har Spotifys lyssnare skapat miljontals spellistor.

De är ett fantastiskt sätt att förstå dina fans, få en känsla för hur din musik tas emot och hur din räckvidd har ökat.

De kan även påverka andra spellistor. När fans sparar musik till sina spellistor visar det oss vad de gillar och vad vi ska rekommendera dem.