Informacje, które udostępniasz Spotify

Jedną z największych zalet serwisu Spotify jest to, że gdy lepiej poznamy Ciebie i Twoje gusta muzyczne, będziemy Ci proponować zawartość idealnie dopasowaną do Twoich upodobań. 

Z tego artykułu dowiesz się, jakie informacje gromadzimy za Twoją zgodą. Znajdziesz tu również wskazówki dotyczące zmian dostępu i zgody na korzystanie z tych informacji.

Wskazówka: niniejszy artykuł służy jedynie celom poglądowym, a dokładne informacje znaleźć można w naszej Polityce prywatności

Twój profil Spotify i zawartość

Pewne informacje dotyczące posiadaczy kont Spotify zawsze będą widoczne publicznie:

  • Nazwa użytkownika Spotify lub nazwa i zdjęcie profilowe używane na Facebooku (jeśli konto jest połączone z Facebookiem). 
  • Lista użytkowników obserwowanych i obserwujących.
  • Ostatnio odtwarzani wykonawcy.

Inne domyślnie wyświetlane informacje można ukryć. Te informacje to: 

  • Utworzone lub obserwowane playlisty. 
  • Odtwarzana muzyka (domyślnie publikowana w kanałach informacyjnych znajomych)
  • Najpopularniejsze utwory i wykonawcy widniejący na Twoim profilu.
  • Udostępniane i publikowane treści. 

Aby ustawić widoczność tych informacji zapoznaj się z naszym poradnikiem dotyczącym ustawień prywatności.

Pamiętaj: 

Informacje dostępne publicznie, takie jak Twoje publiczne playlisty, mogą być wykorzystywane lub udostępniane w serwisie lub Internecie przez innych użytkowników. Osoby obserwujące playlistę lub posiadające do niej dostęp (np. za pomocą linku) najprawdopodobniej będą nadal mogły ją zobaczyć nawet po jej usunięciu lub zmianie jej statusu na prywatną. 

Pamiętaj też, że playlisty i inne informacje w profilu Spotify mogą zawierać dane (np. nazwę użytkownika), które umożliwią innym użytkownikom odnalezienie Cię w serwisie Spotify lub innych serwisach. Korzystaj ze Spotify z rozwagą i świadomie wprowadzaj zmiany w ustawieniach.

Komunikacja

Masz pełną kontrolą nad wiadomościami, powiadomieniami i treściami marketingowymi, jakie od nas otrzymujesz. Zapoznaj się z naszym poradnikiem dotyczącym zarządzania powiadomieniami.

Czasem mogą się z Tobą kontaktować również nasi partnerzy. W każdej z takich wiadomości będzie podany link umożliwiający wypisanie się z listy adresowej, aby nie dostawać więcej tego typu wiadomości.

Twoje urządzenie

W przypadku niektórych funkcji Spotify może poprosić o zgodę na wykorzystanie niektórych informacji o urządzeniu (takich jak dostęp do mikrofonu). Zawsze jednak poprosimy wcześniej o Twoją zgodę. 

System operacyjny Twojego urządzenia umożliwia zarządzanie tymi uprawnieniami. Więcej informacji znajdziesz na stonie pomocy producenta systemu operacyjnego Twojego urządzenia.

Uprawnienia dla aplikacji innych producentów

Spotify chętnie umożliwia korzystanie z aplikacji innych producentów zapewniające Ci nowe funkcje i doznania. Jeśli połączysz konto Spotify z aplikacją innego producenta, aplikacja ta może prosić o udzielenie uprawnień w celu prawidłowego funkcjonowania.

Jeśli chcesz odwołać dostęp innych aplikacji, możesz to zrobić na stronie swojego konta. W tym celu dotknij Aplikacje w menu po lewej stronie i ODWOŁAJ DOSTĘP dla wybranej aplikacji.

Ostatnia aktualizacja 19 września, 2018